MITÄ ON OSTEOPATIA?

Osteopaattisen hoitofilosofian luoja on yhdysvaltalainen lääkäri Andrew Taylor Still (1828­1917) joka vuonna 1874 toi julkisuuteen kehittämänsä uuden hoitomuodon. Osteopatia on vanhin länsimainen manuaalisen lääketieteen muoto.

Osteopaattisilla tekniikoilla voidaan palauttaa kehon terveys, ei ainoastaan etsiä ja hoitaa sairautta. Osteopatialla edistetään mm. hermoviestintää, verenkiertoa, aineenvaihduntaa sekä immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa. Kehoa hoidetaan kokonaisuutena, ei oirekeskeisesti. Osteopaattisessa hoidossa käsitellään niveliä, lihaksia, lihaskalvoja sekä hermoja ympäröiviä kudoksia. Tavoitteena on normalisoida nivelten liikkuvuutta, vähentää lihasjännityksiä, lieventää kipuja ja parantaa aineenvaihduntaa. Aineenvaihdunnan myötä solujen luonnollinen uusiutuminen ja paraneminen pääsee tapahtumaan.

OSTEOPAATTINEN HOITOFILOSOFIA

 • Keholla on itseparannuskyky, jolla se vastustaa sairauksia ja pyrkii takaisin tasapainoon. Keho yrittää parantaa itse itseään. Tämä tapahtuu monimutkaisen itsesäätelyjärjestelmän kautta. Ensin hermoviestintä antaa viestin siitä, mikä on tilanne kehon eri osissa ja toiminnoissa tietyllä hetkellä ja mitkä vaatimukset ympäristö asettaa keholle. Tämän jälkeen hermosto lähettää viestin siitä, miten jokaisen solun, kudoksen ja elimen tulisi toimia, jotta keho pysyisi tasapainossa ja terveenä. Tämä on tasapainon ja terveyden perusta.
 • Hyvään terveyteen tarvitaan hyvä hermoviestintä. Täarvitaan hermoviestintä, joka vie kaikki viestit perille ilman, että ne missään vaiheessa muuttuvat tai häiriintyvät.
 • Verenkierron ja aineenvaihdunnan on toimittava häiriintymättä. Ravinnon ja energian tulee veren kautta päästä jokaiseen soluun. Myös puhdistuksen ja kuona-aineiden poistamisen tulee toimia moitteettomasti. Näin soluilla on mahdollisimman hyvät edellytykset toimia ja ylläpitää elämää ja terveyttä.
 • Stillin mukaan keho pystyy, jos nämä edellytykset täyttyvät, itse tuottamaan energiaa ja kaikkia kemiallisia aineita, joita se tarvitsee elämän ja terveyden ylläpitämiseksi. Terveys on siis hänen ajatuksensa mukaan jotakin, jota keho itse tuottaa ja tavoittelee.

MITÄ HOIDETAAN?

Osteopatia on pehmeä ja miellyttävä hoitomuoto, joka sopii kaikenikäisille ja monenlaisten vaivojen hoitoon, mm.

 • selän, niskan ja raajojen kivut ja jäykkyydet
 • nivelongelmat
 • iskias yms. hermovaivat
 • tapaturmien ja leikkausten jälkitilat
 • päänsärky
 • migreeni
 • astma
 • stressi ja väsymys
 • raskauden aikaisia sekä synnytyksen jälkeen ilmeneviä vaivoja

HOITOTAPAHTUMA

Hoito aloitetaan aina kattavalla haastattelulla, jolla kartoitetaan asiakkaan kehon tilanne, muistellaan sairaudet, loukkaantumiset, leikkaukset sekä lääkitykset. Hoitaja tutkii mm. asiakkaan kehon ryhdin, ihon värin ja lämpötilan, lantion sekä nivelten asennot sekä lihasjännitykset. Hoitosuunnitelma tehdään jokaista hoitokertaa varten sekä suunnitellaan hoidon tavoitteet. Hoidon aikana käydään läpi koko keho, kuitenkin niitä kohteita painottaen jotka eniten hoitoa kaipaavat.

Hoidossa käytetään paljon kevyitä, miellyttäviä pyörittäviä liikkeitä, joissa raajat toimivat vipuvarsina. Raajoista tuleva liike ohjataan nivelten, luiden, nivelsiteiden ja lihasten ja muiden kudosten kautta häiriintyneeseen alueeseen saamaan aikaan liikettä. Liike paitsi saa aikaan mekaanista liikettä hoidettavaan niveleen, se myös saa aikaan harmoniaa ja yhteistoimintaa häiriöalueen ja muun kehon väliin, koska liikettä aktivoidaan kehon kautta. Liike aktivoituu kehon omilla ehdoilla ja silloin, kun keho on valmis vähentämään jännitystä ja lähtemään yhteistoimintaan. Eli toimimme kehon ja luonnon ehdoilla aktivoiden kehon itsesäätävät ja itseparantavat voimat.

Hoidon vaikutukset tulevat usein esiin muutaman päivän sisällä hoidosta.

Osteopaattiliiton tekemiä esittelyvideoita osteopatiahoidosta:

Toimistotyöläinen

Äiti ja lapsi

Vastaa